ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONLARININ PERFORMANS VE İŞE BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırma, 2023 yılında İstanbul'un en yoğun nüfuslu ilçesi olan Esenyurt İlçesi'nde gerçekleştirilmiştir. Polis, hastane, belediye, eğitim vb. kamu kurumlarında görev yapan 344 kamu çalışanının gönüllü katılımıyla anket yapılmıştır. Elde edilen veriler; SPSS 22.0 istatistik programıyla değerlendirilerek motivasyonun performans ve işe bağlılık üzerindeki etkileri incelenmiştir. İşletme literatüründe motivasyonun çalışan performansı üzerindeki etkilerini araştıran çalışmalar bulunmaktadır. Çoğu araştırma motivasyonun performans üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ancak motivasyonun işe adanmışlık üzerindeki etkileri araştırılmalıdır. Hızla değişen iş dünyasında özellikle Kovid-19 sonrasında değişen çalışma koşulları, yeni iş modellerinin uygulamaya konması, değişen sektörler, piyasaların değişen beklentileri vb. faktörler çalışanları doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla örgütlerde çalışan motivasyonunun işe bağlılık ve performans üzerindeki etkileri de değişmektedir. Öncelikle frekans ve yüzde analizleri, ortalama ve standart sapma analizleri yapılmıştır. Araştırma değişkenlerinin normal dağılıp dağılmadığını belirlemek için Basıklık ve Çarpıklık değerleri analiz edildi. Korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda araştırmaya konu hipotezlerin kabul/red açıklamaları yapılmıştır. Kamu çalışanlarının motivasyonu, performansı ve işe bağlılığı arasında orta düzeyde pozitif anlamlı ilişkilerin olduğu, motivasyonun çalışanların performansını ve işe bağlılığını etkileyip arttırdığı tespit edilmiştir.
Keywords: MOTİVASYON; PERFORMANS; İŞE BAĞLILIK; KAMU ÇALIŞANLARI; ESENYURT İLÇESİ