YAPAY ZEKâNIN TASARIMA VE TASARIMCIYA ETKİLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Yapay zeka (AI), hayatımızın her alanına hızla nüfuz ediyor ve tasarım dünyası da bu dönüşümden nasibini alıyor. Bir zamanlar hayal gücünün ve insan yaratıcılığının kalesi olarak görülen tasarım, artık yapay zekanın sunduğu yeni imkanlarla yeniden şekilleniyor. Bu birliktelik, tasarım süreçlerini kolaylaştırmanın, kişiselleştirmenin ve hızlandırmanın ötesinde, yepyeni estetik yaklaşımların ve yaratıcı ufukların habercisi.Yapay zeka ve tasarım, günümüzde birbiriyle etkileşim halinde olan iki önemli alanı temsil etmektedir. Yapay zeka, insan benzeri zekaya sahip bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanılmasıyla ilgilenirken, tasarım, estetik ve işlevsellik arasında denge kurarak çözümler yaratmayı hedefler. Bu iki alanın buluşması, yenilikçi ve etkileyici sonuçlara yol açabilir. Makalede, yapay zekanın tasarım süreçlerine entegrasyonu, yapay zeka destekli tasarım araçları, yapay zeka ile yaratıcı tasarım süreçleri ve gelecekteki trendler gibi konular ele alınacaktır. Ayrıca, yapay zekanın tasarım dünyasına getirdiği dönüşüm ve etkileri de incelenecektir.Bu makale, yapay zekanın tasarım dünyasındaki etkilerini ve potansiyellerini keşfe çıkıyor. Tasarımcılar ve AI araştırmacıları arasındaki iş birliğine, tasarım alanındaki AI uygulamalarının güncel örneklerine ve bu buluşmanın gelecekte yaratabileceği olasılıklara ışık tutuyor.
Keywords: Yapay Zeka; Tasarım; Grafik; AI; Renk; Retuş