PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN MESLEK YAŞAMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: PSİKOLOJİK DANIŞMA BECERİLERİ VE İŞ ANLAMI İLİŞKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
İş anlamı, çalışma hayatına olan etkileri nedeniyle literatürde oldukça yer tutmaktadır. Ancak psikolojik danışma becerileri ve iş anlamını birlikte inceleyen çalışma sayısının oldukça sınırlı olması yapılan çalışmayı önemli kılmaktadır.Bu araştırma, okul psikolojik danışmanlarının, danışmanlık becerileri ve iş anlamları arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından (cinsiyet,mesleki kıdem, görev yapılan yerleşim yeri, süpervizyon desteği memnuniyeti) nasıl farklılaştığını incelenmek ve danışma becerilerinin psikolojik danışmanlardaki iş anlamını açıklama gücünü ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. İlişkisel tarama modeline göre tasarlanan bu araştırmanın çalışma grubunu kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye’nin birçok farklı şehrinde çeşitli kademelerde görev yapmakta olan 201 okul psikolojik danışmanıoluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Psikolojik Danışman Becerileri Ölçeği” ve “İş ve Anlamı Ölçeği” ve araştırmacılar tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” kullanılmıştır.Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre, psikolojik danışma becerileri ile iş anlamı arasında istatiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ilişki bulunmaktadır. Psikolojik danışmanların psikolojik danışma beceri puanları arttıkça işte anlam puanları da artmaktadır. Danışma becerileri ile iş ve anlamı mesleki kıdem,lisans ve lisansüstü dönemde yapılan danışma uygulaması sayısı ve süpervizyon desteği/memnuniyetine göre farklılaşmaktadır. Lisans düzeyinde yapılan psikolojik danışma sayıları psikolojik danışma becerilerini yüksek düzeyde etkilemektedir. Araştırma bulguları önceki çalışmalar bağlamında tartışılmıştır.
Keywords: İş anlamı; okul psikolojik danışmanı; psikolojik danışman becerileri; meslek yaşamı