DUYGUSAL ZEKÂ VE ALGILANAN STRESİN EKİP KAYNAK YÖNETİMİ ÜZERİNE ETKİSİ: UÇUŞ OKULLARI ÜZERİNDE BİR ÇALIŞMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Küreselleşmenin yarattığı etkiyle birlikte örgütler yapılarında önemli değişikliklere gitmekte, rekabetçiliklerini artırmak için mevcut kaynaklarını bu doğrultuda gözden geçirmektedir. Örgütlerin amaçlarına ulaşmasında sahip oldukları kaynaklar arasında en etkili olan insan faktörüdür. İnsan faktörü, örgütlerin rakiplerinden ayrışmasını sağlayan bir unsurdur. Bu nedenle örgütler insan kaynağına ve insan kaynakları yönetimine büyük önem vermekte ve yatırım yapmaktadır. Havacılık sektörü, teknolojik ve operasyonel gelişmelerin yanı sıra küresel değişimlerin hızla etkisini hissettirdiği dinamik bir ortamda faaliyet göstermektedir. Değişimin sürekliliği, havacılık ekiplerinin etkin bir şekilde koordine olmalarını ve zorlu durumlarla başa çıkmalarını sağlamak adına ekip kaynak yönetimi gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu çalışmada, havacılık sektöründe, duygusal zekâ ve algılanan stresin ekip kaynak yönetimi üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, duygusal zekâ, algılanan stres ve ekip kaynak yönetimi tanımlanarak, bu kavramları oluşturan boyutlar açıklanmış, boyutlar arasındaki ilişkiler tanımlayıcı istatistiksel analizler ile ortaya konulmuştur. Araştırmanın örneklemini, Türkiye’de havacılık sektöründe faaliyet gösteren özel uçuş okullarında eğitim alan öğrenciler oluşturmaktadır. Uçuş okullarında eğitim gören öğrencilerin, ekip kaynak yönetimini başarılı bir şekilde yürütmelerinin, havacılık sektöründe yer alan işletmelerin verimlilik ve etkinlik düzeylerini etkileyeceği değerlendirilmektedir. Sonuç olarak duygusal zekâ ve algılanan stresin, ekip kaynak yönetimi ve alt boyutları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu görülmektedir.
Keywords: Duygusal Zekâ; Algılanan Stres; Ekip Kaynak Yönetimi; Sivil Havacılık