BOŞ ZAMAN ÇALIŞMALARI: KESİŞİMSEL FEMİNİST BAKIŞ AÇISINDAN KEŞİFSEL BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Cinsiyetlendirilmiş dinamiklerin boş zaman etkinliklerinin yapısını şekillendirmesi, boş zaman çalışmaları ve feminist kuramların kesişimsel bir şekilde ele alınmasını elzem hale getirmektedir. Feminist perspektiflerin boş zaman çalışmalarına entegre edilmesi, boş zaman deneyimlerinin toplumsal cinsiyetin diğer toplumsal kimliklerle kesişimi sonucunda nasıl şekillendiğinin derinlemesine bir şekilde anlaşılmasına olanak sağlamaktadır. Kesişimsel feminist bakış açısının boş zaman çalışmaları alanındaki uygulama olanaklarının keşfedilmesinin amaçlandığı bu çalışma kapsamında daha önce yapılmış çalışmaların keşifsel alanyazın taraması üzerinden eleştirel bir bakış açısıyla kapsamlı şekilde incelenmesi sonucunda üç bölümden oluşan bir kavramsal çerçeve geliştirilmiştir. İlk bölümde geleneksel boş zaman çalışmaları, kesişimsel bağlamda gözden geçirilmekte ve geleneksel araştırmaların boş zaman deneyimlerinin heterojen doğasıyla başa çıkma noktasında karşılaştığı sınırlılıklar üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde boş zamanın toplumsal cinsiyete dayalı yapısı ele alınmakta, toplumsal cinsiyet norm ve beklentilerinin bireylerin boş zaman deneyimlerinin şekillendirmesi açısından etkileri ortaya konulmaktadır. Üçüncü bölümde ise boş zaman erişimindeki eşitsizliklere neden olan ve birbirleriyle etkileşime giren faktörler kesişimsel feminist bir bakış açısıyla mercek altına alınmaktadır. Özetle bu keşifsel araştırmada kesişimsel feminist bakış açısının bireylerin boş zaman deneyimlerini etkileyen, birbirine bağlı toplumsal kimliklerin anlaşılmasında önemli olduğu gözler önüne serilmekte, aynı zamanda boş zaman alanında toplumsal adalet ve eşitliğin teşvik edilmesine yönelik ileride yapılacak araştırmalar için yol gösterici bir kavramsal çerçeve sunulmaktadır.
Keywords: Boş Zaman Sosyolojisi; Kesişimsel Feminizm; Toplumsal Cinsiyet; Boş Zaman Eşitliği; Cinsiyetlendirilmiş Boş Zaman