ÜST- ORTA GELİRLİ SAHRA ALTI AFRİKA ÜLKELERİNDE KÜRESELLEŞMENİN EKONOMİK BÜYÜMEYE ETKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Küreselleşme ekonomik, politik, kültürel ve teknolojik vb. pek çok alanda önemli etkisi olan bir kavramdır. Küreselleşme kavramı günümüzde oldukça tartışılan bir kavramdır ve bu kavramın ekonomik büyümeyi hangi açıdan etkileyeceği önemlidir. Küreselleşme kavramının ülkelerde uygulanacak önlemler ve gerçekleştirilecek politikalar açısından önemini korumakta olan kavram olduğundan da bahsedilebilmektedir. Küreselleşmenin boyutları ekonomik büyümeyi de etkilemektedir. Dünyada küreselleşmenin etkilerinin ölçülebilmesi için pek çok endeks geliştirildiği görülmektedir.  Bu endeksler arasında yaygın olarak kullanılan KOF küreselleşme endeksidir. KOF küreselleşme endeksinin, küreselleşmenin ekonomik, politik ve sosyal boyutunu da içerdiği bilinmektedir. Bu çalışmada küreselleşmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisi üst-orta gelirli beş Sahra Altı Afrika Ülkesi (Bostwana, Gabon, Mauritius, Namibya, Güney Afrika) için panel veri yöntemi ile araştırılmıştır. Yıllık verilerin kullanıldığı çalışma 1990-2019 dönemini kapsamaktadır. Çalışmada yatay kesit bağımlılığı testi ve homojenlik testi neticesinde ekonometrik analiz Gengenbach, Urbain ve Westerlund Panel Eşbütünleşme Testi ve Dumitrescu-Hurlin Nedensellik Testi ile araştırılmıştır. Panel eşbütünleşme analizi neticesinde değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki söz konusudur. Dumitrescu-Hurlin nedensellik testi bulgularına göre, ekonomik büyüme ile genel küreselleşme ve işgücüne katılım oranı arasında karşılıklı nedensellik ilişkisi tespit edilmiş olup; gayri safi sabit sermaye stokundan ekonomik büyümeye doğru tek yönlü nedensellik ilişkisine rastlanmıştır.
Keywords: Ekonomik büyüme; Küreselleşme; Gengenbach; Urbain ve Westerlund Panel Eşbütünleşme; Dumitrescu ve Hurlin Panel Nedensellik; Panel veri analizi.