ALGILANAN ÖRGÜTSEL POLİTİKA VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN META ANALİZ YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Öngörülemeyen iş çevresi örgütlerin amaçlarına ulaşabilmeleri için politik davranmalarını zorunlu kılmıştır. Örgütsel politika çalışanların algılarından etkilenerek şekillenmektedir. İş ortamındaki tutum ve algının çalışanlar tarafından genel bir değerlendirmesi iş tatminini ortaya koymaktadır. Örgütsel politik davranışların çalışanlar arasında haksızlığa sebep olacağı düşüncesinden hareketle örgütsel politika algısının iş tatminsizliğine neden olabileceği düşünülmektedir. Bu araştırmada; algılanan örgütsel politika ve iş tatmini arasındaki ilişkinin meta analiz yöntemiyle incelenmesi amaçlanmıştır.  Çalışmanın literatür taraması kısmı 15 Ocak 2024- 20 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Ulakbim TR Dizin, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Ulusal Tez Merkezi, EBSCO, Dergipark ve Google Akademik veri tabanlarında yer alan 1 Ocak 2000-20 Şubat 2024 tarihleri arasında hazırlanmış makaleler, tezler ve bildiriler taranmıştır. Taramalarda “algılanan örgütsel politika”, “örgütsel politika”, “örgütsel politika algısı”, “iş tatmini”, “örgütsel politika ve iş tatmini arasındaki ilişki” anahtar sözcükleri kullanılmıştır. Dahil edilme kriterlerine bağlı kalarak 8 çalışmanın uygun olduğuna karar verilmiş, analizler bu çalışmalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler analiz edilirken Jamovi (Version 2.4) MAJOR - Meta - Analysis istatistik programı kullanılmıştır. Araştırmada ele alınan bu 8 çalışmanın toplam örneklem sayısı 4139 kişidir. Yapılan meta-analiz sonucunda; algılanan örgütsel politika ve iş tatmini arasında ES=-0.327 (z = -5.7939, p < 0.0001) negatif yönde ve istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Keywords: algılanan örgütsel politika; iş tatmini; örgütsel politika; örgütsel politika algısı; meta-analiz