PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ VE TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ YERİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırmanın amacı pedagojik formasyon eğitiminin ne olduğunu, niteliğini, nasıl algılandığını belirlemek; pedagojik formasyon eğitimi uygulamasının Türk eğitim sistemindeki yerini tespit etmek ve hem uygulamaya hem de mevzuata yönelik bazı önerileri tartışmaya açmaktır. Araştırmada veriler, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yoluyla elde edilmiştir. Bu bağlamda incelenen dokümanlar; Milli Eğitim Bakanlığı faaliyet raporları, Sayıştay Başkanlığı raporları, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin sayısal verileri, üniversitelerin yayımladıkları formasyon ilanları, Yükseköğretim Kurulu yayınları, gazete haberleri ve alanyazındaki bilimsel çalışmalardan oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması 2023 ve 2024 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda pedagojik formasyon eğitimi uygulamasında zorunlu olarak alınması gereken derslerin içerikleri, derslerin haftalık saatleri ile toplam sayıları, teorik derslerin uygulamalı derslere oranı, pedagojik formasyon eğitimi uygulamasının öğretmen atamalarına etkisi ile pedagojik formasyon eğitimi uygulaması hakkında akademisyen ve öğretmen adayı görüşleri dikkate alınmış ve dokümanlar, betimsel analiz ile incelenmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre pedagojik formasyon eğitimi uygulamasının içerik bakımından yetersiz olduğu, özellikle öğretim süreci boyutunda problemler barındırdığı, sosyal adalet duygusuna olumsuz etki ettiği ve öğretmen yetiştirme sürecinde arz-talep dengesi ile niteliğe zarar verdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar dikkate alınarak zorunlu alanlar dışında pedagojik formasyon eğitimi uygulamasının sonlandırılması, pedagojik formasyon eğitimi uygulamasında arz-talep dengesinin gözetilmesi, niteliğin yükseltilmesi, uygulama derslerinin yüzdesinin artırılması ve sıkı bir denetim sistemi oluşturulması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Arz-talep; Nitelik; Öğretmen yetiştirme; Pedagojik formasyon eğitimi; Sosyal adalet