TCMB BAŞKANLARI GÖREV DEĞİŞİKLİKLERİNİN BORSA İSTANBUL BANKACILIK ENDEKSİNE ETKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCBM) anonim şirket olarak yetkilerini kanundan alan bağımsız bir idari otoritedir. 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren uygulamaya geçen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde beş Merkez Bankası başkanı başkanlık görevinden ayrılmış yerine yeni başkanlar atanmıştır. Görevden ayrılan başkanların hiçbiri yasal görev sürelerini tamamlayamamıştır. Merkez Bankası başkanlarının yasal sürelerini tamamlamadan görev değişikliğine gidilmesi duyurusu finansal piyasaları etkilemesi beklenen bir durumdur. Bu çalışmanın amacı da görevden ayrılan bu başkanların görevden ayrıldığı duyurusunun borsada işlem gören hisse senetlerinin getirisine olan etkisini incelemektir. Merkez Bankası başkanlarının aldıkları karar tüm sektörleri etkilemesi kaçınılmazdır. Ancak, doğrudan etkilenmesi beklenen sektör bankacılık sektörü olduğu için Borsa İstanbul bankacılık endeksinde yer alan banka hisseleri çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Çalışmada olay çalışması yöntemi kullanılmıştır. Yöntemde olay tarihleri olarak Merkez Bankası başkanları görev değişikliklerinden sonraki piyasalardaki ilk işlem günü alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Merkez Bankası görev değişikliklerine bankacılık endeksi hisseleri yatırımcılarının tepkisi farklı olmuştur. Bu değişiklik duyurusunun bazı banka hisse senetleri fiyatına olumlu yansırken bazılarına olumsuz yansıdığı görülmektedir. Ancak bankacılık endeksindeki işlem hacmi yüksek olan Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası yatırımcılarının tepkilerinin aynı olduğu tespit edilmiştir. Diğer bankaların hissedarlarının tepkisinde ise tutarlılık tespit edilememiştir.
Keywords: TCMB; Merkez Bankası Başkanları; Borsa İstanbul; Bankacılık Endeksi; Olay Çalışması