EV KADINLARININ AİLE İÇİ ŞİDDET DENEYİMLERİNİN GÜÇLENDİRME YAKLAŞIMI ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Aile içi şiddet sadece toplumumuzda değil tüm dünyada sorun haline gelen bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yakın partner şiddeti ve aile içi şiddet benzer olumsuzlukları barındıran ve genellikle birbirini karşılayan kavramlar olmuştur. Ev kadınlarının eşlerinden gördüğü şiddet deneyimlerin araştırıldığı bu çalışmada şiddet kavramı hem yakın partner şiddeti hem de aile içi şiddet kavramı yerine kullanılmıştır. Bu araştırmanın amacı ev kadınlarının ev içinde gösterdikleri çaba ve harcadıkları enerjinin fark edilmemesinin yanı sıra eşlerinden fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalma deneyimlerini araştırmak ve şiddet mağduru kadının ihtiyacı olan refah hizmetlerini güçlendirme yaklaşımı çerçevesinde değerlendirmektir. Yapılan araştırmada nitel araştırma desenlerinden olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu nitel araştırmanın amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örneklemesi kullanılarak İstanbul ili Kağıthane ilçesinde ikamet eden evli ve eşi tarafından aile içi şiddet deneyimleri bulunan ev kadınlarından seçilmiştir. Katılımcı ev kadınlarıyla verilerin toplanması için araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analize başvurulmuştur.
Keywords: Aile içi şiddet; ev kadını; güçlendirme yaklaşımı; yakın partner şiddeti