SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFİ SORUMLU TÜKETİM VE ÜRETİM LİTERATÜRÜNÜN GÖRSELLEŞTİRİLMESİNE DAİR BİBLİYOMETRİK BİR ANALİZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Çalışmada sorumlu üretim ve tüketim konusunda dünyada ve Türkiye'de yapılan akademik çalışmaların gelişim sürecinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda öncelikli olarak “Sustainable Development Goals” anahtar kelimesi kullanılarak Web of Science(WoS) veri tabanında yer alan yayınlar 17.05.2024 tarihinde taranmış ardından sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden sorumlu tüketim ve üretim (Responsıble Consumption and Production) hedefiyle ilgili çalışmalar ile bibliyometrik bir analiz gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında sorumlu tüketim ve üretim kavramının akademik dünyadaki gelişim sürecini ortaya koymak ve bu konuda gelecekte yapılacak araştırma ve çalışmalara yol göstermektir. Bibliyometrik analiz sürecinde 2015-2024 yılları arasında WoS veri tabanında “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” anahtar kelimesiyle hazırlanmış toplam 42.777 yayın elde edilmiştir. Bu çalışmaların 2.859 adedi sorumlu tüketim ve üretim konusunda gerçekleştirilmiştir. Analizler doğrultusunda yayınlar araştırma alanlarına, yıllara, ülkelere, kurumlara, anahtar kelimelere ve atıf sayılarına göre incelenmiştir. Çalışmada analizler bilimsel eserlerin bibliyometrik analizine olanak sağlayan CiteSpace bilimsel haritalama programı 6.3.R1 versiyonu kullanılarak yapılmıştır. Sorumlu tüketim ve üretim ile ilgili en fazla çalışma yapan ülke İngiltere’dir. Ülkemiz en çok atıf alan 83 ülke arasında 45. Sırada yer almaktadır. Sorumlu tüketim ve toplum kavramı ile ilgili en çok çalışmanın 2023 yılında yapıldığı görülmüştür.
Keywords: Sürdürülebilir kalkınma hedefleri; sorumlu tüketim ve üretim; Web of Science; bibliyometri; CiteSpace.