HEMŞİRELERDE ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEK VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmada, hemşirelerde algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık arasında bir ilişkinin var olup olmadığını ortaya koymak amaçlanmaktadır. 25.12.2023-28.01.2024 tarihleri arasında İstanbul’da bulunan dört farklı vakıf üniversite hastanesinde çalışan 335 gönüllü hemşireler üzerinde yapılmıştır. Çalışma verileri yüz yüze görüşme yapılarak toplanmıştır. Verilerin toplanması için oluşturulmuş üç bölümden meydana gelen anket formunun birinci bölümde kişisel ve mesleki özelliklere yönelik sorular, ikinci bölümünde Türe ve Yıldırım’ın 2018 yılında hemşireler üzerinde geçerlilik ve güvenilirliğini gerçekleştirdiği ‘‘Algılanan örgütsel destek ölçeği’’ kullanılmıştır. Üçüncü bölümde ise Han, Dağlı ve Elçiçek’in (2018) Türkçe’ye uyarladığı “Örgütsel bağlılık ölçeği” kullanılmıştır. Bulgulara göre, 16+ yıl mesleki kıdem sahibi katılımcıların örgütsel destek algıları ve normatif bağlılıkları 11-15 yıl mesleki kıdem sahibi katılımcılarınkinden anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Çalıştığı birime göre ise, acil serviste görev yapan katılımcıların devam bağlılığı puan ortalaması, ameliyathanede görev yapan katılımcılardan anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Algılanan örgütsel destek puanları ile duygusal bağlılık, devam bağlılığı, normatif bağlılık, örgütsel bağlılık ölçeği toplam puanları arasında orta ve düşük düzeyde pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmaktadır. Örgütsel bağlılığa ait alt boyutlar olan duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık, algılanan örgütsel destekteki değişimin %47'sini açıklamaktadır. Devam bağlılığı ve normatif bağlılık, algılanan örgütsel desteği pozitif olarak yordamaktadır. Çalışmada algılanan örgütsel destek ile örgütsel bağlılık arasında ki ilişkide, algılanan örgütsel destek arttıkça, örgütsel bağlılığın da arttığı görülmektedir. Emek yoğun özelliği olan sağlık sektöründe iyi bir hizmetin verilmesinde önemli bir rol oynayan hemşireler için iş tatmini, mutluluk düzeyi ve performansı artırıcı bir çalışma ortamının oluşturulması büyük önem arz etmektedir.
Keywords: Algılanan örgütsel destek; çalışma psikolojisi; örgütsel bağlılık; hemşire