DİGİTAL EKONOMİK GELİŞMENİN TARIM SEKTÖRÜ KARBON EMİSYON YOĞUNLUĞU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ : GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE PANEL VERİ ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Dijital ekonomi, tarımsal kalkınmayı hızlandırmak ve bunu yaparken CO2 emisyonlarını azaltmak için benzersiz bir potansiyeli bünyesinde barındırmaktadır. Ancak bu argümanın doğruluğunun test edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu makalede Dijital ekonomideki gelişmelerin tarımsal karbon emisyonlarını azaltıp azaltmadığını araştırmak için, STIRPAT modeli yaklaşımından esinlenerek geliştirilmiş ve hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeleri ayrı ayrı ele alan panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma dönemi 2002-2022 yılları arasını kapsamaktadır. Dünya Bankasının Databank filitresi esas alınarak yüksek gelir grubu ve üst-orta gelir grubu ülkeler içerisinden 8’er ülke araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde dijital ekonomideki gelişmeler tarım sektöründe CO2 emisyonlarını azaltmaktadır.
Keywords: Tarımsal karbon emisyonları; Dijital ekonomi; Ekonomik karmaşıklık endeksi; Çevre; Panel Veri Analizi