ÇEVRİMİÇİ UZAKTAN EĞİTİM HİZMETLERİNDE KALİTE VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4, tüm bireyler için kapsayıcı ve kaliteli eğitim sağlamayı amaçlamaktadır. Ancak pandemi sırasında ilerlemesi sekteye uğramıştır. Tüm dünyadaki savaşlar ve büyük buhranlar gibi travmatik bir olay olan COVID-19 pandemisi, tüketicileri, tedarik zincirlerini ve eğitimi etkilemiştir. COVID-19 ve karantinalar, üniversite öğrencilerini, üniversiteleri fiziksel olarak kapalı olduğundan ve kendileri işsiz olduğundan, yetişkinlere göre daha savunmasız hale getirmiştir. Mevcut çalışma, çevrimiçi uzaktan eğitim hizmetlerinde üretim ve tüketici perspektiflerini sunmaktadır. Bu nedenle bu çalışma, COVID-19 salgını sırasında üniversite öğrencilerinin deneyimlerini inceleyerek çevrimiçi uzaktan eğitimde kalite ve süreç iyileştirme için bir harita sunmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, yükselen pazar Türkiye’de otuz dokuz üniversite öğrencisiyle derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Nitel verinin analizi, tematik analiz yaklaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Davranışsal akıl yürütme teorisi ve yalın metodolojiden faydalanılmıştır. Çevrimiçi uzaktan eğitimin benimsenmesine karşı olan nedenlerin arasında üniversitelerin hazırlıksız olması, yeterli teknoloji ve elektriğe erişimde eşitsizlik, öğrencilerin hazırlıksız olması ve stres faktörleri olduğu bulunmuştur. Ayrıca, çevrimiçi uzaktan eğitimin benimsenmesini kolaylaştıran nedenler arasında algılanan faydalar yer almaktadır. Sonuçta, gelecek araştırmalar için önerilere yer verilmiştir.
Keywords: Çevrimiçi uzaktan eğitim; kalite iyileştirme; yalın metodoloji; süreç iyileştirme; sürdürebilir kalkınma hedefleri.