FİRMA ETKİNLİĞİN HİSSE SENEDİ GETİRİSİ ÜZERİNE ETKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Borsa yatırımları risk içeren bir girişimdir. Yatırım riskini minimize edebilmek için yatırımcıların, hisse senedi fiyatlarının nasıl oluştuğuna ve hisse senedi fiyatlarını hangi değikenlerin  etkilediğine ilişkin bilgiye sahip olmaları gerekir. Bir hisse senedi getirisini etkileyen  önemli içsel faktörlerden biri o işletmenin performansıdır. Bir firmanın etkinlik düzeyi o firmanın performansını ölçmede kullanılan önemli bir araçtır. Bu nedenle bu çalışmada firma performanının bir göstergesi olarak firmanın etkinlik skorları ve hisse senedi getirileri arasındaki ilişki, Borsa İstanbul (BİST) Sınai Endeksinde yer alan 104 firmanın 2000-2019 yılları arasındaki verileri kullanılarak araştırılmıştır. Firmaların etkinlik skorlarının hesaplanmasında parametrik olmayan bir yöntem olan Veri Zarflama Analizi (VZA) kullanılmıştır.  VZA ile firma etkinlik skorları hesaplanırken; toplam aktifler, satışların maliyeti ve faaliyet giderleri girdi olarak, satışlar ve net kâr çıktı olarak kullanılmış ve sonuçta herbir firma için yıllar bazında etkinlik skorları elde edilmiştir Firma etkinliklerinin hisse senedi getirilerini açıklamada bir etkisi olup olmadığı panel regresyon yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Ayrıca BIST Sınai endeksinde yer alan 104 firma beş alt sektöre ayrılmış ve alt sektörlerin birbirinden ve ana sektörden farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Analiz sonuçları etkinlik skorlarının, BİST sınai endeksinde yer alan hisse senedi getirisini açıklayıcı bir gücü olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, alt sektörler bazında yapılan analizler sonucunda ise etkinlik skorlarının, bahse konu hisse senedi getirileri üzerinde açıklayıcı bir gücü olmadığı sonucuna varılmıştır.
Keywords: Etkinlik; Verimlilik; Hisse Senedi Getirisi; Veri Zarflama Analizi; Sınai Firmaları.