KAMU YÖNETİMİNİN SOSYAL YARDIM SORUMLULUĞUNUN PAYLAŞILMASINDA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ARTAN ÖNEMİ: SAÇAKLIZADE VAKFI ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Saçaklızade Vakfı’nın sosyal yardım hizmetlerinin incelendiği bu çalışmanın amacı, Vakfın yapmış olduğu faaliyetlerden hareketle Türkiye’de STK’ların sosyal yardım yapabilme potansiyeline dikkat çekmek ve kamu yönetiminin sosyal yardım sorumluluğunun paylaşılmasında bu yapıların önemini ve gerekliliğini tartışmaktır. Çalışmaya ait temel veri kaynağını Vakıf yetkilileriyle yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar oluştururken; Vakıf faaliyet raporları da çalışmayı nicel açıdan zenginleştiren bir başka önemli veri kaynağı olmuştur. Bunun yanında Kahramanmaraş’ta sosyal yardım faaliyeti yürüten kuruluşların potansiyelini daha net ortaya koyabilmek adına 5 sosyal yardım kuruluşunun paylaşmış olduğu veriler çalışmanın içeriğini zenginleştiren bir başka önemli kaynak olmuştur. Çalışmada, Vakfın Covid-19 pandemisi ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri gibi küresel ve bölgesel afetlerde dahi faaliyetlerine devam ettiği, sosyal yardım hizmetlerinin kesintiye uğrama noktasında gönüllü olarak bu hizmeti devam ettirecek insanların bulunmasından dolayı endişe duyulmadığı ve sosyal yardım hizmetlerinin sürdürülebilirliği için güvenilirliğin olmazsa olmaz bir koşul olduğu görülmüştür. Olağan ve olağanüstü dönemlerde kamu kurumlarına destek verilerek ortak hareket edildiği, gıda bankası, aşevi ve eğitim yardımları ile kamu yönetiminin sosyal yardım sorumluluğunun paylaşılmasında önemli görevler üstlenildiği, gıda bankası hizmetlerinde çalışan kişi yetersizliğine ve iş yükü fazlalığına bağlı olarak uzmanlaşmanın olmadığı ve kent merkezinde faaliyet yürütecek yeni bir aşevine daha ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: Kamu Yönetimi; Sivil Toplum Kuruluşu; Sosyal Yardım; Saçaklızade Vakfı; Kahramanmaraş