İNOVASYON VE VERİMLİLİK LİTERATÜRÜNÜN EĞİLİMİ: BİBLİYOMETRİK BİR ANALİZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Kompleks ve çift yönlü ilişkiye sahip olan inovasyon ve verimlilik, ekonomik büyümeyi rekabet gücünü ve toplumsal ilerlemeyi sağlayan iki önemli faktördür. İnovasyon, maliyetleri düşüren, operasyonları kolaylaştıran yeni teknolojik süreçler ve ürünler sunarak verimlilik artışı sağlar. Teknolojik gelişmelerin üretim miktarını artırması ve kaynak israfını azaltması kârlılığı ve verimliliği yükseltir. Daha yüksek verimlilik, kaynak tasarrufu ve araştırma-geliştirmeye daha fazla yatırım gerektiren inovasyonla sağlanabilmektedir. Bu çalışma inovasyon ve verimlilik ekosisteminin gelişiminde disiplinlerarası araştırmalardaki farklı niceliksel ve niteliksel parametreleri kullanarak temel eğilimleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma, inovasyon ve verimlilik etkileşiminin detaylı haritalandırılması için bibliyometrik bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Bu çalışma inovasyon ve verimlilik alanı ilgili olarak Web of Science (WoS) veri tabanında 1981-2023 yılları arasında yayınlanmış 4884 dokümanı kapsamaktadır. Alandaki ortak temaları, eğilimleri ve ampirik bulguları belirlemek için dokümanların performans analizi ve bilimsel haritalaması gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları, inovasyon ve verimliliğin birbirinden bağımsız değişkenler olarak ele alınmaması gerektiğini göstermektedir. Alandaki araştırmaların odağı, 2010' lu yılların ortasına kadar araştırma-geliştirme ve büyümeyken 2015 sonrası yeni bilginin değerini anlama bunu içselleştirme ve amaçlara uyarlayabilmeyi sağlayan özümseme yeteneğine yönelmiştir. Politika yapıcıların ve iş dünyası liderlerinin araştırma bulgularını ekonomik kalkınma ve sürdürülebilir büyüme için uyumlu bir stratejinin parçası olarak değerlendirmeleri gerektiği söylenebilir.
Keywords: İnovasyon; Verimlilik; Bibliyometrik Analiz; Bibliyografik Eşleşme Analizi; Trend Analizi