GÜÇ MESAFESİ İLE İŞE YABANCILAŞMA İLİŞKİSİNDE ÖRGÜTSEL ATALETİN ROLÜ: HAVACILIK SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARINDA BİR UYGULAMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Araştırma kapsamında, havacılık sektörü çalışanlarının güç mesafesi algılarının işe yabancılaşma düzeylerine etkisinde örgütsel atalet algısının aracı rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye genelinde havacılık sektöründe çalışan 396 katılımcıya anket uygulanmıştır. Uygulanan anket formunda demografik bilgi formu, Örgütsel Güç Mesafesi Ölçeği, Örgütsel Atalet Ölçeği ve İşe Yabancılaşma Ölçeği olmak üzere 4 bölüm yer almaktadır. Verilerin analizinde SPSS 26.00 ve Smart PLS 4 yazılımları kullanılmıştır. Analizlerde öncelikle yapısal modelin değerlendirilmesi için güvenirlik ve geçerlik testleri yapılmıştır. Ölçüm modelinin değerlendirilmesi aşamasında ise kurulan yapısal eşitlik modeli ile araştırma hipotezleri test edilmiştir.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre algılanan güç mesafesi içgörü ataleti, eylem ataleti ve psikolojik atalete ilişkin çalışan algıları ile birlikte işe yabancılaşma düzeyini artırmaktadır. Bununla birlikte örgütsel atalete ilişkin faktörlerden eylem ataleti ve psikolojik atalet algısının işe yabancılaşmayı artırdığı belirlenmiştir. Dolaylı etkilerin test edilmesi için yapılan analiz sonuçlarına göre ise güç mesafesi algısının işe yabancılaşmaya etkisinde eylem ataleti ve psikolojik atalet algılarının ayrı ayrı aracı rolleri görülmüştür.
Keywords: Güç mesafesi; örgütsel atalet; işe yabancılaşma; havacılık sektörü.