YEŞİL MUHASEBE EĞİTİMİNİN YEŞİL MUHASEBE ALGISINA ETKİSİNDE ÇEVRE BİLİNCİNİN ARACILIK ROLÜ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, yeşil muhasebe eğitimi ile yeşil muhasebe algısı arasındaki ilişkide çevre bilincinin aracılık rolünü ortaya koymaktır. Çalışmanın kapsamını yeşil muhasebenin sunabileceği faydalar, çevre bilinci ile yeşil muhasebe algısı kavramları arasındaki ilişki, yeşil muhasebe ile ilgili eğitimin kişi ve işletmeler için çevre bilinci farkındalığının artırılmasına yönelik önemi teşkil etmektedir. Çalışmada verileri analiz etmek için demografik, faktör, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Sonuçlar dört aşamadan oluşan bir regresyon analizi ile elde edilmiştir. İlk olarak, yeşil muhasebe eğitiminin yeşil muhasebe algısı üzerinde önemli bir etkisi vardır. İkinci olarak ise, söz konusu eğitimin aynı zamanda çevresel farkındalık düzeylerini de büyük ölçüde artırdığı ortaya koyulmuştur. Üçüncü olarak ise, çevresel farkındalığın yeşil muhasebe algısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu ortaya koyulmuştur. Sonuncusu ise yeşil muhasebe eğitimi ile Şanlıurfa'daki mali müşavirlerin yeşil muhasebe algısı arasındaki ilişkide çevre bilincinin kısmi aracılık etkisinin bulunmasıdır. Bulgular, yeşil muhasebe eğitiminin kurumsal sektörde sahip olabileceği önemini ortaya koymuştur. Dolayısıyla, çevresel ilkelerin muhasebe eğitimi ile entegre edilmesi, tutumlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir ve çalışmanın sonuçlarının da gösterdiği gibi, kurumsal süreçlerde de daha sürdürülebilir bir yaklaşımı teşvik edebileceği söylenebilir.
Keywords: Yeşil muhasebe; Çevre bilinci; Yeşil muhasebe eğitimi; Yeşil muhasebe algısı; Çevre duyarlılığı