ÖĞRENCİLERİN MOBİL BANKACILIK KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Mobil bankacılık hizmetleri, kullanıcıların finansal işlemlerini kolayca ve istedikleri zaman gerçekleştirmelerine olanak tanıyarak geleneksel bankacılık yöntemlerine göre önemli avantajlar sunmaktadır. Bu çalışma, Teknoloji Kabul Modeli'ni (TAM) kullanarak Ardahan Üniversitesi öğrencileri arasında mobil bankacılığın benimsenmesini etkileyen faktörleri araştırmaktadır. Toplam 336 katılımcıdan elde edilen verilerin analizi, davranışsal niyetin en etkili faktör olduğunu, öznel normun ise en az etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmada ayrıca güvenin TAM'daki bağımlı değişken olan davranışsal niyeti önemli ölçüde etkilediği bulunmuştur. Bununla birlikte, öz yeterlilik, öznel norm, algılanan fayda ve algılanan kullanım kolaylığı davranışsal niyeti yordamamıştır. Araştırma, genç kullanıcılar arasında teknolojinin benimsenmesinde güvenin önemini vurgulamakta ve mobil bankacılık kullanımını anlamak için değerli bilgiler sağlamaktadır. Çalışmanın sınırlılıkları ve gelecekteki araştırmalar için öneriler de tartışılmış ve mobil bankacılığın benimsenmesinin farklı yaş gruplarında ve çeşitli teknoloji kabul modelleri kullanılarak daha fazla araştırılması gerektiği vurgulanmıştır. Bulgular, bankaların genç yetişkinler arasında mobil bankacılığın benimsenmesini teşvik etmek için güven oluşturmaya ve kullanıcı deneyimini geliştirmeye öncelik vermeleri gerektiğini göstermektedir. Ayrıca araştırma, pazarlama stratejilerinin ve güvenlik önlemlerinin bu demografinin özel ihtiyaç ve tercihlerine göre uyarlanmasının önemini vurgulamaktadır.
Keywords: Bilgi ve İletişim Teknolojileri; Teknoloji Kabul Modeli (TAM); Mobil Bankacılık; Güven; Davranışsal Niyet