FİNANSAL BAŞARISIZLIĞIN LOJİSTİK REGRESYON ANALİZİ İLE TAHMİNİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Yoğun rekabetin yaşandığı iş dünyasında şirketlerin ayakta kalabilmeleri ve fark yaratmaları için finansal açıdan güçlü olmaları gerekmektedir. Finansal başarısızlık şirketlerin varlıklarını kaybetmelerine hatta iflasa kadar sürüklenmelerine neden olmaktadır. Bu nedenle de finansal durum hem şirketin kendisi için hem de yatırımcılar ve kredi verenler için takip edilmesi gereken önemli bir konudur. Bu çalışmada 2021-2022 yıllarında Borsa İstanbul’da imalat sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin verileri kullanılarak, finansal başarısızlık üzerinde önemli rol oynayan değişkenlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Şirketlerin finansal açıdan başarısız olup olmadıkları Altman’ın Z-Skor modeli ile belirlenmiştir. Finansal başarısızlık durumunun bir yıl önceden tahmin edilmesinin amaçlandığı çalışmada, lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen modelde finansal başarısız olmayan şirketlerin %90,3’ü, finansal başarısız şirketlerin ise %73,5’i doğru sınıflandırılmıştır. Genel olarak modelin doğru sınıflandırma başarısı ise %84,4’tür. Çalışma sonucunda Aktif Devir Hızı artarken finansal başarısız olarak sınıflandırılma olasılığının azaldığı görülmüştür. Diğer taraftan Hazır Değerler Devir Hızı ve Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar / Toplam Varlıklar Oranı artarken finansal başarısız olarak sınıflandırılma olasılığının arttığı bulunmuştur.
Keywords: Finansal Başarısızlık; Finansal Oranlar; Altman’ın Z-Skor Modeli; Lojistik Regresyon; Borsa İstanbul.