KAMU BORÇLANMASI VE BORSADA İŞLEM GÖREN DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNİN ETKİNLİĞİNİN LOPCOW YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın amacı, dünya borsalarında işlem gören Devlet İç Borçlanma Senetleri’ne yatırım yapanlar için bu yatırım kararlarında Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin göstergelerinin etkinliğinin tespit edilmesidir. Bu amaç kapsamında Dünya Borsalar Federasyonu resmi internet sayfasından 2015 yılından 2022 yılına kadar alınan yıllık veriler yardımıyla çalışmada 8 gösterge kullanılmıştır. Bu göstergeler;  Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin değeri, Devlet İç Borçlanma Senetleri’ni ihraç edenlerin sayısı, Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin sayısı, yeni Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin sayısı, Devlet İç Borçlanma Senetleri ticaretinin toplam değeri, elektronik emir defteri yoluyla ticaret yapılan Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin değeri, pazarlık yoluyla ticareti yapılan Devlet İç Borçlanma Senetleri’nin değeri ve yatırım akımlarının değeri- Devlet İç Borçlanma Senetleri ile büyüyen yeni sermaye değeri)’dir. Çok kriterli karar verme yöntemlerinden LOgarithmic Percentage Change-driven Objective Weighting yöntemi ile ilgili göstergelerin önem sırasının belirlendiği bu çalışma, Devlet İç Borçlanma Senetleri ile ilgili literatürde ilk defa çok kriterli karar verme yönteminin kullanıldığı çalışma olması hem de LOgarithmic Percentage Change-driven Objective Weighting yönteminin ilk defa Devlet İç Borçlanma Senetleri ile ilgili bir konuda yapılmış olmasından dolayı özgündür.
Keywords: Kamu Borçları; Devlet İç Borçlanma Senetleri; Borsa; Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi; LOPCOW.