YAPAY ZEKâNIN HALKLA İLİŞKİLER ALANIYLA İLİŞKİSİNİN VE ARAŞTIRMA EĞİLİMLERİNİN HARİTALANDIRILMASI: BİBLİYOMETRİK AĞ ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Yapay zekâ, son yıllarda hemen hemen her sektörde köklü değişikliklere yol açan önemli bir teknolojik ilerleme olarak tanımlanmaktadır. Bu ilerlemeler, iş dünyasında ve toplumda büyük ölçüde değişime neden olurken, halkla ilişkiler alanında da derin etkiler yaratmaktadır. Yapay zekâ, veri analizi, öğrenme algoritmaları ve makine öğrenimi gibi teknolojileri içeren bir alan olarak, halkla ilişkilerde büyük veri analizi, otomatikleştirme ve kişiselleştirme gibi alanlarda daha etkili ve verimli uygulamaları mümkün kılarak halkla ilişkilerin temel unsurlarına dokunmaktadır. Bu bağlamda, yapay zekanın halkla ilişkiler alanıyla olan ilişkisinin ve bu ilişkinin araştırma eğilimlerinin haritalandırılması önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Yapay zekânın halkla ilişkiler alanıyla ilişkisini ve bu alandaki araştırma eğilimlerini bibliyometrik ağ analizi yöntemiyle haritalamak amacıyla gerçekleştirilen çalışmada Scopus veri tabanında yer alan 64 makale araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen 64 yayının bibliometrik yönlerinin ortaya çıkarılabilmesi amacıyla R programı (bibliometrix) ve görselleştirmeler için R programına bir ara yüz görevi gören Biblioshiny kullanılmıştır. Bu analiz, mevcut literatürdeki önemli bağlantıları ve eğilimleri ortaya çıkararak, yapay zekâ teknolojilerinin halkla ilişkiler uygulamalarındaki rolünü daha iyi anlamamıza yardımcı olacak ve gelecek çalışmalara rehberlik edecektir.
Keywords: Yapay Zekâ; Halkla İlişkiler; Yapay Zekâ ve Halkla İlişkiler İlişkisi; Bibliyometrik Ağ Analizi