YEŞİL TÜKETİM ALGISININ SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİME ETKİSİNDE SOSYAL MEDYA PAZARLAMASININ ARACILIK ROLÜ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmada, öğretmenlerin yeşil tüketim algısının sürdürülebilir tüketim üzerindeki etkisinde sosyal medya pazarlamasının aracılık rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmada öğretmenlerin yeşil tüketim konusunda duyarlı olacakları düşüncesinden hareketle, öğretmenlerin yeşil tüketim algısının sürdürülebilir tüketim üzerindeki etkisinin tespit edilmesi de planlanmıştır. Bu araştırmanın örneklemini Isparta ilinde ikamet eden ve araştırmaya gönüllü olarak katılım gösteren toplam 441 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada yeşil tüketim algısı ve sürdürülebilir tüketim arasındaki ilişkide sosyal medya pazarlamasının aracı rolü incelenmektedir. Çalışmada frekans analizi, açımlayıcı faktör analizi, güvenirlik analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, öğretmenlerin yeşil tüketim algılarının sürdürülebilir tüketime olumlu bir etkisinin olduğu görülmüştür. Bunun dışında, öğretmenlerin yeşil tüketim algıları ile sürdürülebilir tüketim davranışları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesinde sosyal medyanın aracılık rolü oynadığı belirlenmiştir.
Keywords: Yeşil Tüketim; Sürdürülebilirlik; Sosyal Medya Pazarlaması; Sürdürülebilir Tüketim; Tüketici Davranışları.