BELEDİYELERİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK FİNANSMAN MODELLERİ: YEŞİL TAHVİLLERİN ROLÜ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışma, belediyelerin sürdürülebilirlik projelerinde yeşil tahvillerin önemini ve bu tahvillerin finansman sağlamadaki rolünü ele almaktadır. Yeşil tahvillerin, belediyelerin sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmaları için önemli bir kaynak sunduğu ve çevresel ile sosyal etkiler yaratma potansiyeline sahip olduğu vurgulanmaktadır. Ayrıca, belediyelerin yeşil tahvil ihraç ederek çevresel sorunları ele alıp toplumsal fayda sağladıkları ifade edilmektedir. Çalışma, belediyelerin yeşil tahvillerin potansiyelini daha iyi anlamalarına ve bu alandaki bilgi paylaşımını artırmalarına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.  Bu kapsamda, belediyelerin yatırım projelerinde kullanabilecekleri indirgeme oranları önerilmiş ve bu oranların alternatif seçenekler açısından önemi vurgulanmıştır. Böylece, belediyelerin sürdürülebilir projelerine daha kolay finansman sağlaması hedeflenmektedir. Yeşil tahvillerin daha etkin kullanılabilmesi için belediyelere yönelik eğitim ve bilinçlendirme programları düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, sürdürülebilir projeler için belediyelere özel teşvikler veya vergi avantajları sağlanarak yeşil tahvil ihraç etmeleri teşvik edilebilir. Yeşil tahviller, belediyelerin çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için kullanabileceği uzun vadeli bir finansman aracı olarak değerlendirilmektedir. Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve su yönetimi gibi projelerin finansmanında kullanılabilecek olan bu tahviller, belediyelerin çevresel riskleri azaltmalarına da yardımcı olabilir. Bu nedenle, belediyelerin yeşil tahvil kullanımı desteklenmelidir. Belediyeler, uzmanlarla işbirliği yaparak yeşil tahvil politikalarını geliştirebilir ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada daha etkin adımlar atabilirler.
Keywords: Yeşil Tahvil; Sürdürülebilirlik; Belediye; Finans; Model