ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BELİRSİZLİĞE TAHAMMÜLSÜZLÜK VE SOSYAL DESTEK DÜZEYLERİNİN YILMAMA ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışmanın amacı,  üniversite öğrencilerinin belirsizliğe tahammülsüzlük ve sosyal destek düzeylerinin yılmama üzerindeki etkilerini incelemektir. Geleceğe yönelik belirsizliğin giderek arttığı günümüzde belirsizliğe tahammülsüzlük, yılmama ve sosyal destek kavramları önemli faktörler olarak öne çıkmaktadır. Belirsizlik sürecini birey başarılı bir şekilde yönetebildikçe, bilinmezlikleri tolere edebildikçe kendisi dışındaki bireylerle olan iletişimini canlı tutabilmekte, duygu ve düşünceleri paylaşabilmekte ve çevresindeki kişilerden de destek alabilmektedir. Yılmayan, belirsizlikleri tolere edebilen bireyler kariyerlerinde diğer bireylere göre öncelik kazanabilmektedirler. Araştırmanın örneklemini, Aksaray Üniversitesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü’nde öğrenim gören 223 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Alan yazın incelendiğinde; belirsizliğe tahammülsüzlük, sosyal destek ve yılmama kavramları arasındaki ilişkileri araştıran az sayıda çalışma olsa da belirsizliğe tahammülsüzlük ve sosyal destek düzeylerinin yılmama üzerindeki rolünün ele alındığı bir araştırmaya rastlanılmamıştır. Elde edilen bulgularına göre belirsizliğe tahammülsüzlük ve belirsizliğe tahammülsüzlük kavramının alt boyutları olan ileriye yönelik ve geriye yönelik kaygı ile yılmama arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Sosyal destek ve yılmama arasında ise anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Öncelikli olarak belirsizliğe tahammülsüzlük, sosyal destek ve yılmama kavramlarına ilişkin alan yazında yer alan araştırmalardan yola çıkılarak, alan yazına uygulamalı bir çalışma kazandırmak hedeflenmiştir.
Keywords: Belirsizliğe Tahammülsüzlük; İleriye Yönelik Kaygı; Engelleyici Kaygı; Sosyal Destek; Yılmama.