ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEK VE İÇ GİRİŞİMCİLİK NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI: BİR KAMU KURUMU ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Örgüt kültürü, kurumlar tarafından oluşturulan ve örgütleri bir arada tutan, kuruluşundan varlığını sürdürdüğü süre zarfı boyunca gelişme gösteren, değişen değerler bütünüdür. Bu derece öneme sahip olan örgüt kültürünün örgütlerin çalışan davranışı, başarısı üzerinde etkisi de göz ardı edilemez boyuttadır. Bir örgütün devamlılığını sağlayabilmeleri için, çalışanların etkin ve verimli çalışmaları hususunda kendilerinin desteklendiğini, takdir edildiğini ve ihtiyaçlarının örgüt tarafından içtenlikle giderildiğini hissetmeleri gerekir. Çalışanlar, bu destekleyici davranışa karşı, örgütün faaliyetlerine katılımlarını, örgütün hedeflerine ulaşmasına dair istekliliklerini ve örgüte olan bağlılıklarını arttıran bir ait olma ve özdeşleşme hissiyle duygusal bağlılık ile cevap vereceklerdir. Girişimciliğin alt dalı olarak iç girişimcilik ise örgüt içindeki girişimci davranışları ifade etmektedir. Bir diğer ifadeyle iç girişimcilik, faaliyetleri devam eden bir örgütte bir yenilik içeren düşünceyi somutlaştırarak yapılabilir projelere çevirebilme yeteneğiyle özgür olarak karar verme ve rutin dışında davranış sergileme eğilimi olarak ifade edilebilir. Bu çalışmamızda, Ankara ilinde bulunan Hazine ve Maliye Bakanlığının merkez birimlerinde görev yapan 250 çalışanlar üzerinde alt ölçekler de dâhil olmak üzere örgüt kültürünün algılanan örgütsel destek ve iç girişimcilik davranışı üzerinde etkisinin olup olmadığı, etkisi var ise ne yönde ve nasıl etkilediğinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Veri toplama tekniği olarak katılımcıların demografik özelliklerine yönelik sorular ile 4 bölümlü anket kullanılmıştır. Veriler, nicel araştırma metodolojisine göre analitik yöntemlerle elde edilmiş ve elde edilen veriler özel programlarla analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, çalışanların örgüt kültürüne olan bakış açılarının algılanan örgütsel desteği ve iç girişimcilik davranışlarını önemli ölçüde etkilediği ve bu üç ölçeğin istatistiksel olarak birbiri ile anlamlı ve ilişkili olduğu görülmüştür. Örgüt kültürünün; algılanan örgütsel destek ve iç girişimciliği pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilediği görülmüştür. Yani araştırmaya katılan kişilerde örgüt kültürünün artması, algılanan örgütsel desteğin ve iç girişimciliğin artmasını sağlamaktadır. Buna karşın bazı örgüt kültürü alt ölçeklerinin algılanan örgütsel desteği ve iç girişimciliği (tutarlılık ve misyon alt ölçekleri algılanan örgütsel desteği, uyum yakınlığı alt ölçeği ise iç girişimciliği) negatif yönde ve anlamlı olmayan düzeyde etkilediği görülmüştür.
Keywords: Örgüt Kültürü; Algılanan Örgütsel Destek; İç Girişimcilik