ÇATIŞMAYI GÖRSELLEŞTİRMEK: ŞALOM GAZETESİNDE İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASINA İLİŞKİN EDİTORYAL KARİKATÜRLERİN ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırma, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmaların şiddetlendiği Ekim 2023 tarihinden sonra Şalom gazetesinin ürettiği editoryal karikatürlerde İsrail-Filistin çatışmasının nasıl resmedildiğini incelemektedir. İsrail ve Filistin arasında 18. yüzyılın sonlarına kadar uzanan ve birçok uluslararası ülkenin katılımına rağmen çözüme kavuşturulamayan ihtilaflar son dönemde şiddet içeren yeni bir boyut kazanmıştır. İsrail’in Gazze’de yürüttüğü askeri operasyonlar, özellikle kadın ve çocuklar arasında olmak üzere önemli sivil kayıplara yol açmış ve dünya çapında yaygın protesto ve gösterilere yol açmıştır. Çalışma, bu karikatürlerin sembolik, görsel, metaforik ve metinsel yönlerini incelemek için çok modlu söylem analizi yöntemini kullanmaktadır. Bu analizde Şalom gazetesinin sahiplik yapısı ve tarihsel bağlamı da göz önünde bulundurulmuştur. Yapılan analizde Şalom Gazetesi tarafından yayınlanan editoryal karikatürlerin çatışmanın insani maliyetini vurguladığını ve okuyucuları söz konusu mesele üzerinde eleştirel düşünmeye teşvik ettiği tespit edilmiştir. Gazete, karikatürlerinde İsrail'in Gazze'deki eylemlerini eleştirirken, Hamas'a veya Filistin direnişine doğrudan atıfta bulunmaktan kaçınmıştır. Bu çalışma, çatışmanın medya temsillerinin kamu algısını ve söylemini nasıl etkilemek için nasıl kullanılabileceğine ışık tutmaktadır.
Keywords: İsrail-Filistin çatışması; Şalom; editoryal karikatürler; politik karikatürler; multimodal söylem analizi