G-7 ÜLKELERİNDE ENFLASYON VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İKİNCİ NESİL PANEL NEDENSELLİK TESTİ İLE İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu çalışma, G-7 ülkelerinde 1994-2023 döneminde ekonomik büyüme ile enflasyon arasındaki nedensellik ilişkisini ve bu ilişkinin yönünü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Enflasyon olgusu ekonomilerin baş etmek zorunda olduğu önemli bir makro göstergedir. Özellikle pandemi, tedarik zinciri aksaklıkları, enerji krizleri ve jeopolitik gerilimler gibi küresel olayların etkisiyle son dönemde dünya ekonomilerinde önemli bir sorun haline gelmiştir. Ekonomik büyüme ise ekonomilerin birincil hedeflerinden birini oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmada bu iki önemli makro göstergenin arasındaki nedensellik ilişkisi gelişmiş ülkelerde ne yönde olduğu araştırılmıştır. Bu kapsamda ikinci nesil nedensellik testi olan Konya (2006) testinden faydalanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, panel düzeyinde büyümeden enflasyona doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Ancak, ülke bazında yapılan analizlerde yalnızca Kanada ve Fransa’da büyümeden enflasyona doğru nedensellik ilişkisinin anlamlı olduğu, diğer ülkelerde ise anlamlı bir ilişki bulunmadığı gözlemlenmiştir. Öte yandan, enflasyondan büyümeye doğru nedensellik incelendiğinde, panel düzeyinde anlamlı bir ilişki bulunmuş; fakat bu kez yalnızca Fransa için tek yönlü nedensellik belirlenmiştir. Bu durum, Fransa’da büyüme ve enflasyon arasında çift yönlü nedenselliğin varlığını ortaya koymuştur. Sonuçlar, büyüme ve enflasyon arasındaki ilişkinin G-7 ülkeleri arasında yapısal farklılıklar gösterebileceğini ve bu durumun maliyet enflasyonu, para politikaları, talep yapısı ve arz şokları gibi faktörlerden kaynaklanabileceğini düşündürmektedir. Çalışma bulgular doğrultusunda G-7 ülkelerinin enflasyon ve büyüme hedefleri arasındaki dengeyi korumak amacıyla politika önerisinde bulunmaktadır.
Keywords: Enflasyon; Ekonomik Büyüme; G-7 Ülkeleri; Nedensellik İlişkisi; İkinci Nesil Panel Nedensellik Analizi