AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI AÇISINDAN TÜRKİYE TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNÜN GELECEK PROJEKSİYONU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Avrupa Yeşil Mutabakatı ile çevresel zararların minimize edildiği döngüsel ekonomi modeline geçiş önemli bir hedef olarak belirlenmiştir. Yaşanacak bu ekonomik dönüşüm AB ülkeleri ve yakın ilişkide olan diğer ülkeleri büyük ölçüde etkileyecektir. AB ile ticaret hacminin büyüklüğü ve lojistik faaliyetlerdeki güçlü iş ortaklıkları Türkiye’nin mutabakata uyumunu gerekli kılmaktadır. Bu uyum sürecinden öncelikli olarak etkilenmesi beklenen sektörlerin başında taşımacılık sektörü gelmektedir. Bu sebeple, bu çalışma Türkiye Taşımacılık Sektöründe yaşanacak dönüşüm sürecine dikkat çekmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. TÜİK’in 2013-2023 yılı verileri analiz edilerek 2024-2030 yılları için ARIMA tahmin modelleri ile öngörüler yapılmıştır. Araştırma bulguları AB ile Türkiye arasındaki ticari faaliyetlerin yüksek düzeyde devam edeceğini göstermektedir. Araştırmanın sonuç kısmı, Türkiye Taşımacılık Sektörünün sera gazı emisyonları açısından yüksek kirletici taşıma türü olan karayolu taşımacılığındaki dönüşüm süreci ve taşımacılık sektörü için gelecek yıllarda uygulanması gereken önerilerden oluşmaktadır.
Keywords: Avrupa Yeşil Mutabakatı; Türkiye Taşımacılık Sektörü; Lojistik Yönetimi