OYUNU DEĞİŞTİREN OLAYLAR VE FİRMALARIN ÜRETİMİ KENDİ ÜLKELERİNE DÖNDÜRME KARARI: KÜRESEL KRİZDE TALEP TARAFLI ETKİYİ ANLAMAK (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Bu araştırma, tüketici etnosentrizminin marka güvenini şekillendirmedeki rolünü araştırmakta ve tüketicinin firmaların üretimini kendi ülkelerine döndürme kararına karşı duyarlılığının aracı etkisini vurgulamaktadır. Ayrıca, daha önce üretimin kaydırıldığı offshore ülkelerin yüksek veya düşük olarak kategorize edilen ülke imajının, özellikle yeniden tedarik kararları bağlamında bu dinamikleri nasıl etkilediğini incelemektedir. Çalışma, küresel krizler ve istikrarlı dönemler sırasında alınan üretimin yapılacağı yere ilişkin kararlar arasında ayrım yapmaktadır. Etnosentrizmi, tüketicilerin firmaların üretim yerini kendi ülkelerine döndürme kararını ve offshore ülke algılarını entegre eden bu çalışma, yeniden üretim stratejileri ve küresel belirsizliklerin ortasında marka güvenini yönlendiren dış ipuçlarına ilişkin yeni bilgiler sunmaktadır. Önemli bir bulgu olarak, krizler sırasında tüketicilerin yurt içinde üretilen markalara yönelik daha güçlü tercihler sergilemesi ve bunun sonucunda firmaların daha önce daha yüksek imajlı bir ülkede faaliyet göstermiş olması halinde bile marka güveninin artmasıdır. Bu çalışma, kriz bağlamlarında üretim yerinin değiştirilmesi sırasında gelişen tüketici-firma ilişkisini anlamak için bütünleştirici bir çerçeve sunmaktadır.
Keywords: Firmaların Üretimi Kendi Ülkelerine Döndürme Kararı Duyarlılığı; Tüketici Etnosentrizmi; Marka Güveni; Küresel Kriz; Kategori Ülke İmajı