SAĞLIK HİZMETLERİNDE İŞTEN AYRILMA NEDENLERİ: ÖZEL BİR HASTANEDE RETROSPEKTİF BİR ÇALIŞMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2024)
Ankara ilinde üçüncü basamak sağlık hizmeti veren özel bir hastanede 2017-2021 yılları arasında hekim dışı sağlık personelinin işten ayrılma nedenlerinin ve personel devir hızının ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu retrospektif kesitsel çalışmada 2017-2021 yılları arasında ilgili hastanenin insan kaynakları kayıtları taranarak, bireylerin işten çıkma nedenlerine yönelik veriler kayıt altına alınmıştır.  Elde edilen verilerin gösterimi frekans, yüzde ve grafik ile yapılmıştır. Analiz sürecinde IBM SPSS 26 yazılımından faydalanılmıştır. Araştırma kapsamındaki sağlık çalışanlarının 2017-2021 yılları arasında personel devir hızı %5,5-%12,5 arasında değişmektedir. Personel devir hızlarının ve nedenlerinin zamana göre değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir. Özel hastanede sağlık çalışanlarının en önemli işten ayrılma nedenleri finansal güvence olarak belirlenmiştir.  Sağlık çalışanları devlette çalışmayı veya daha iyi bir ücret için işten ayrılmayı tercih etmektedir. Personel devir hızı genç yaşta daha yüksektir. Sağlık çalışanlarını işten ayrılmaya iten birçok neden bulunmaktadır. İşten ayrılma nedenleri ve oranı zamana, yere göre önemli seviyede değişiklik göstermektedir. Bu bulgulara dayanarak sağlık ve insan kaynakları yöneticilerinin personel devir hızını düşürmede genel geçer bir yöntem ortaya koymanın mümkün olmadığı düşünülmektedir. Yöneticilerin durumsal bir yaklaşım sergileyerek koşulların, zamanın şartlarını iyi okumaları, deneyimli personelin örgütsel bağlarını artıracak proaktif yöntemleri tercih etmeleri önem arz etmektedir.
Keywords: Sağlık Hizmetleri; İnsan Kaynakları Yönetimi; Mali Güvensizlik; Ayrılma Niyeti; İşgücü Devir Hızı