AKDENİZ HAVZASI ÜLKELERİNDE TURİZM VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Akdeniz havzası ülkeleri, dünya toplam gelen turist sayısının yaklaşık üçte birini ağırlamaktadır. Bu durum Akdeniz havasının dünya turizmindeki önemini vurgulamaktadır. Bu öneme istinaden turizm sektörünün ülkelerde ekonomik büyümeyi olumlu etkilemesi beklenmektedir. Dünya turizmi açısından önemli bu bölgenin ekonomilerinde turizmin etkisinin gözden geçirilmesi önemlidir. Bu çalışma 12 Akdeniz havzası ülkelerinde turizmin ekonomik büyümeye etkisini araştırmaktadır. Çalışmada ekonometrik yöntem olarak ARDL tercih edilmiştir. Çalışma sonucunda Malta ve Yunanistan dışındaki diğer ülkelerde turizm ve ekonomik büyüme arasında uzun dönemli bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Uzun dönem katsayılar değerlendirildiğinde turizmin ekonomik büyümeye etkisi tüm ülkelerde olumludur. Sonuçlar Fransa, İspanya, İsrail, Mısır ve Türkiye için istatistiki olarak anlamlıdır. Kısa dönemde ise İtalya’da turizm ekonomik büyümeyi pozitif etkilerken İsrail’de bu etki negatiftir.  Elde edilen sonuçlar iktisadi teori ve literatürle uyumludur. Sonuçlar Akdeniz havzası ülkelerinde turizme dayalı büyüme hipotezinin geçerli olduğunu ifade etmektedir. Akdeniz havzası ülkelerin turizmin ekonomik büyümeye olumlu etkilerinin artarak devam etmesini sağlayacak ulusal ve uluslararası iktisat politikaları geliştirmek, bölgenin sosyal, politik, ekonomik istikrarına katkı sunacak iyileştirmeleri desteklemek sürdürülebilirlik açısından önemlidir.
Keywords: Ekonomik Büyüme; Turizm; ARDL; Akdeniz Havzası