ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE MATEMATİK EĞİTİMİ ALANINDA TÜRKİYE'DE YAPILAN LİSANSÜSTÜ TEZLERİN EĞİLİMLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Araştırmanın amacı, Türkiye'de erken çocukluk döneminde matematik eğitimi alanında yapılan lisansüstü düzeydeki tezleri sentezlemek ve değerlendirmektir. Araştırma sistematik inceleme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Türkiye’deki erken çocukluk döneminde matematik eğitimi alanında yapılan lisansüstü tezler araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Bu kapsamda çalışmanın evrenini Ulusal Tez Merkezi’nde yer alan 1986-2023 yılları arasındaki 168 tane lisansüstü tez oluşturmuştur. Başlangıç olarak 1986 yılının seçilmiş olmasının nedeni erken çocuklukta matematik alanındaki ilk lisansüstü tezin bu yılda olmasından kaynaklanmaktadır. Veri toplama sürecinde araştırmacılar tarafından hazırlanmış olan Tez İnceleme Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Erken çocuklukta matematik eğitimi alanında yapılan lisansüstü tezlerin 125 tanesi yüksek lisans ve 43’ü doktora tezi olduğu bulgulanmıştır. Araştırmaların yayımlanma yıllarına bakıldığında, özellikle 2011 yılından sonra artan bir ilgi ve yoğunluk görülmektedir; bu da alandaki araştırmacı sayısının arttığını ve bu alana olan ilginin yükseldiğini göstermektedir. Araştırmalarda en yaygın kullanılan yöntemlerin sırasıyla nicel, karma ve nicel yöntemler olduğu tespit edilmiştir. Türkiye'deki erken çocukluk döneminde matematik eğitimi alanında yapılan lisansüstü araştırmaların çeşitliliği ve yaygınlığı, bu alandaki önemin ve gerekliliğin altını çizmektedir. Ancak doktora düzeyindeki araştırmaların sayısının az olması, ileriki dönemlerde daha fazla doktora düzeyindeki çalışmalara odaklanılması gerektiğini işaret etmektedir.
Keywords: Erken çocukluk; Erken çocuklukta matematik; Lisansüstü; Tezler; Eğilim