DUYGUSAL BAĞLILIK, ÖRGÜTSEL GÜVENİN VE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI İLİŞKİLERİNİN İNCELENMESİ: ANKARA’DA ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELERDE UYGULAMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Ankara ilinin Kahramankazan ilçesindeki orta ölçekli işletmelerde çalışanlar ekseninde gerçekleştirilen bu çalışmada duygusal bağlılık, örgütsel güven ve örgütsel vatandaşlık davranışı değişkenleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak ilişkisel tarama modelinden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Ankara’da Kahramankazan’da orta ölçekli işletmelerde çalışan 320 kişi oluşturmaktadır. Analiz sonuçlarına göre, yaş gruplarında 25-35 yaş aralığındaki bireylerin duygusal bağlılık ve güven düzeyleri daha düşük, 46 yaş ve üzerindeki bireylerin yöneticiye ve kuruma güven düzeyleri ise daha yüksektir. Evli bireylerin duygusal bağlılık ve örgütsel güven düzeyleri, bekâr bireylerden daha yüksek bulunmuştur. Eğitim düzeyine göre, ön lisans mezunlarının duygusal bağlılık seviyeleri lisansüstü mezunlardan yüksek, lise mezunlarına göreyse yöneticiye ve kuruma güven alt boyutlarında daha düşük seviyede kalmıştır. Geliri giderinden az olanların duygusal bağlılık ve örgütsel güvenleri daha düşük, geliri giderine denk olanların biçimsel rol davranışı ve örgütsel vatandaşlık davranışı seviyeleri ise daha yüksektir. Çalışma süresi arttıkça duygusal bağlılık ve güven düzeyleri artmıştır. İş memnuniyeti olan bireylerin duygusal bağlılık, örgütsel güven ve örgütsel vatandaşlık davranışı seviyeleri daha yüksektir. Duygusal bağlılık ile örgütsel güven arasında pozitif ve orta düzeyde, duygusal bağlılık ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasında zayıf düzeyde bir ilişki; örgütsel güven ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasında ise orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, örgütsel güvenin, duygusal bağlılık ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkide tam aracılık etkisinin olduğu da belirlenmiştir
Keywords: Duygusal Bağlılık; Örgütsel Güven; Örgütsel Vatandaşlık Davranışı; Orta Ölçekli İşletme; Ankara.