TERSİNE MENTORLUĞUN DUYGUSAL BAĞLILIĞA ETKİSİNDE DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN ARACI ROLÜ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Tüm dünyada yaşanan dijitalleşme süreci, farklı yönetim yaklaşımlarını ortaya çıkarmıştır. Bu yaklaşımlardan biri tersine mentorluktur. Tersine mentorluk, deneyimsiz ve genç çalışanın kendisinden yaşça büyük liderine teknoloji okuryazarlığı yapmasıdır. Tersine mentorluk uygulamasıyla lideri ile yakından ilişki kurma fırsatına sahip olan çalışanlar takdir edilme ve saygı görme gibi kazanımlar elde ederken, daha tecrübeli ve yaşlı olan mentilerde mentorların bakış açısını anlama fırsatı yakalar. Bu da bağlılık ve işbirliğinin artmasını sağlayabilir. Buradan hareketle çalışmanın temel amacı; tersine mentorluğun duygusal bağlılığa etkisinde dönüşümcü liderliğin aracı rolünün olup olmadığını araştırmaktır. Araştırmanın veri setini; Ankara, İstanbul ve İzmir’de finans sektöründe çalışan bankacılar ve eğitim sektöründe görev yapan akademisyenlerden toplanan 332 anket oluşturmaktadır. Araştırmanın veri girişi ve analizleri için SPSS programı kullanılmıştır. Çalışmada; geçerlilik, güvenilirlik, Pearson Korelasyon ve basit doğrusal ve çoklu regresyon analizleri ve aracı değişkeni tespit etmek için Process Macro analizi yapılmıştır. Çalışmanın analiz sonuçlarına göre; çalışmaya katılanlar bakımından tersine mentorluk, duygusal bağlılık ve dönüşümcü liderlik arasında ilişki tespit edilmiştir. Tersine mentorluk ve duygusal bağlılık arasındaki ilişkide ise dönüşümcü liderliğin aracılık etkisi saptanmıştır. Bu doğrultuda, ampirik sonuçlar ve teorik çıkarımlar neticesinde uygulamacılara ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Tersine Mentorluk; Duygusal Bağlılık; Dönüşümcü Liderlik; Mentor; Menti