AKREDİTİF SORUNLARINA BLOK ZİNCİRİ TEKNOLOJİSİ ÇÖZÜMÜ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Blok Zinciri, merkezi olmayan ve dağıtık defter unsurları ve akıllı sözleşme, veri güvenliği, şeffaflık, hız vb. avantajları bir devrim niteliğinde, ticaretin iyileştirilmesi ve yeniden şekillenmesinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Bu çalışmanın amacı, uluslararası ticarette en güvenli ödeme yöntemi olarak kabul edilen Akreditif’in sorunlu noktaları, işlem riskleri ve maliyetleri gibi dezavantajlarının ve buna ek olarak sınır ötesi ticaretin değer akışına yönelik genel risk unsurlarının, Blockchain teknolojisinin kazanımlarıyla ortadan kaldırılmasının araştırılmasıdır.Çalışma, blok zincirinin unsurlarını ve bu teknoloji ile gelişen kavramları ortaya koymaktadır. Akreditif sürecinin mevcut yapısı, risk unsurları ve verimsiz yönlerinin belirlendiği araştırmada, sürecin kritik noktalarının iyileştirilmesine yönelik blok zinciri entegrasyonu ile geliştirilmiş bir süreç protatipi oluşturulmuştur.Blok zinciri teknolojisi ile ele alınan tedarik zinciri, uluslararası finansal işlemler ve sözleşme, akreditif açılışı, dokümantasyon, sevkiyat, transfer gibi akreditif ödeme yöntemi süreçlerinin unsurları, geleneksel yapı ile istenen yapı arasında karşılaştırılmış ve literatürdeki çalışmalardan elde edilen çıkarımlarla yorumlanmıştır. Blok zincirinin dağıtılmış defter teknolojisi ve ona bağlı oluşturulan akıllı sözleşmeler entegre edilerek elde edilen akreditifli ödeme sisteminde ve tedarik zinciri sürecinde iş akışı otomasyonu tasarımı çalışmayı somutlaştırmaktadır. Bu özelliği ile çalışma, bu sürece veya benzer ticari süreçlere model geliştirenlere yol gösterici nitelik kazanmaktadır, literatüre katkı sağlamaktadır.
Keywords: Blok Zinciri; Akıllı Sözleşmeler; Akreditif; Uluslararası Ticaret; Tedarik Zinciri