BORSA YATIRIM FONU ENDEKSLERİNİN KREDİ TEMERRÜT SWAP PRİMİ DEĞİŞİMLERİNE TEPKİLERİ: KIRILGAN BEŞLİ ÜLKELER ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Çalışmada, Morgan Stanley tarafından gruplandırılan beş kırılgan ülkeye ait (Türkiye, Güney Afrika, Brezilya, Endonezya ve Hindistan) iShares MSCI ETF (Morgan Stanley Capital International Borsa Yatırım Fonu) endekslerinin, CDS (Kredi Temerrüt Swapı) primlerinde meydana gelen önemli günlük değişimlere verdikleri tepkiler araştırılmıştır. CDS primleri olarak ülkelerin beş yıllık tahvilleri üzerinde yazılan sözleşmeler dikkate alınmıştır. Her bir ülke CDS primine ait standart sapmalar kullanılarak ilgili değerin üzerinde gerçekleşen günlük değişimler filtrelenmiş ve filtre edilmiş günlerde ülkelere ait iShares MSCI ETF endekslerinde meydana gelen değişimler durum çalışma modeli ile analiz edilmiştir. 01.01.2016 -31.12.2023 dönemini kapsayan çalışmada, pozitif ve negatif durumlarda yaşanan iShares MSCI ETF endeks değişimlerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Analiz sonucunda, CDS primlerinde önemli değişimler gözlendiği günlerde yatırımcıların ilgili iShares MSCI ETF endeksinde ters yönde pozisyon aldığı gözlemlenmiştir. Yatırımcı tepkisinin, CDS priminde yükseliş yaşandığı durumda, düşüşlere kıyasla daha yoğun olduğu belirlenmiştir. Yatırımcıların, Türkiye ve Brezilya’ya ait CDS priminde meydana gelen önemli değişimlere daha fazla tepki verdiği görülmüştür. Bulgular, CDS primlerinde meydana gelen önemli değişimlerden hareketle stratejiler yaratılarak getiri sağlanabileceğini göstermektedir.
Keywords: Borsa; Endeks; Kredi Temerrüt Swapı; Borsa Yatırım Fonu; Kırılgan Beşli Ülkeler