AKSARAY İLİNİN GASTRONOMİ POTANSİYELİNİN SWOT ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Küreselleşmenin getirdiği yoğun rekabet ortamında gastronomi turizmi destinasyonlar için önemli hale gelmektedir. Bu çalışmada, Aksaray ilinin gastronomi turizminin mevcut durumunu incelemek ve ilin gastronomi turizmi açısından güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerini SWOT analizi ile belirlemek ve buna bağlı olarak ilin gastronomi turizminin gelişmesini sağlayacak öneriler sunulması amaçlamıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Aksaray merkezde faaliyet gösteren yiyecek-içecek ve diğer turizm işletmelerinin yöneticileri, işgörenler ve turizm akademisyenlerinden oluşa 15 katılımcı ile yüz yüze görüşülmüştür. Görüşmeden elde edilen veriler içerik analizi kapsamında SWOT analizi ile değerlendirilmiştir. Yapılan analiz sonucunda Aksaray ilinin gastronomi turizmi açısından en güçlü yanının ilin Kapadokya bölgesinde bulunması ve zengin bir mutfak kültürüne sahip olması, en zayıf yanı ise tanıtımın yetersiz olması ve yiyecek içecek işletmelerinin menülerinde yerel yemeklere yer verilmemesi olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Turizm; Gastronomi Turizmi; Aksaray; Swot Analizi.