ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN SOSYOLOJİK DÖNÜŞÜMÜ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Çalışmanın amacı, çeşitli sosyal, politik ve ekonomik faktörlerin zaman içinde öğretmenlerin rolünü ve statüsünü nasıl şekillendirdiğini araştırarak öğretmenlik mesleğinin sosyolojik dönüşümünü incelemektir. Geleneksel olarak asil bir meslek olarak görülen öğretmenlik, özellikle küresel eğitim sistemlerinin yükselişi, teknolojik ilerlemeler ve değişen toplumsal beklentilerle birlikte önemli değişimler geçirmiştir. Bu çalışma, öğretmenlik uygulamalarındaki tarihsel değişimleri, öğretmenlerin mesleki kimliklerini ve çağdaş toplumda karşılaştıkları zorlukları analiz etmek için hem nitel hem de nicel yöntemler kullanmaktadır. Çalışma özellikle, öğretmenlerin özerkliğini ve mesleki özgürlüğünü değiştiren neoliberal politikaların etkisine ve standartlaştırılmış testlerin artan baskısına odaklanmaktadır. Veriler, öğretmenlerle yapılan anketler, eğitim uzmanlarıyla yapılan görüşmeler ve birçok ülkeden eğitim politikası belgelerinin analizi yoluyla toplanmıştır. Bulgular, öğretmenlerin rollerinin entelektüel liderlerden ziyade standartlaştırılmış müfredatın teknisyenleri olarak görüldüğü birçok bölgede profesyonelleşmeden uzak bir eğilim olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, şirket odaklı eğitim reformlarının artan etkisi ve öğretmenliğin bir meslek olarak değersizleştirilmesi gibi bu değişime katkıda bulunan temel faktörleri de tanımlamaktadır. Çalışma, gelecekteki öğretmen eğitimi ve politika oluşturma süreçlerine yönelik çıkarımların tartışılmasıyla son bulmaktadır ve yeni öneriler ortaya koymaktadır.
Keywords: Sosyolojik Dönüşüm; Öğretmenlik Mesleği; Eğitim Politikaları; Neoliberalizm; Mesleki Özerklik.