DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE LİDERLİK İLİŞKİSİ BAĞLAMINDAKİ ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK ANALİZ İLE İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Dijital dönüşüm kavramı özellikle küreselleşmenin artmasıyla beraber organizasyonlarda daha önemli bir rol almaya başlamıştır. Yönetimsel organizasyonlarda dijital dönüşüm ile beraber liderlik kavramı konusu da rekabetin giderek arttığı günümüzde daha fazla ön plana çıkmaktadır. Çalışma, dijital dönüşüm ve liderlik arasındaki ilişkiyi bibliyometrik analiz yöntemiyle ele alarak literatürdeki temel eğilimleri, yaygın temaları ve araştırma boşluklarını incelemeyi amaçlamaktadır.  Araştırmada veri toplama aracı olarak Web Of Science veri tabanı kullanılmıştır. Araştırmada yer alan 1402 çalışmanın istatistiksel analizleri, R programlama dilinde bulunan bibliyometrix paketi kullanılarak yapılmıştır. Dijital dönüşümün liderlik yaklaşımlarını nasıl dönüştürdüğünü ve bu sürecin organizasyonel stratejiler üzerindeki etkisini araştırmak için yapılan analizde, özellikle son yıllarda bu alanda kaydedilen artış dikkat çekmektedir. Çalışma bununla beraber, dijital dönüşüm ile liderliğin sürdürülebilirlik, yönetim, inovasyon, stratejik yönetim, değişim liderliği, teknoloji uyumu ve dijital yetenek geliştirme gibi temel alanlarda güçlü bir bağ kurduğunu ortaya koymaktadır. Bibliyometrik analiz sonuçları, dijital liderlik konusunun çeşitli disiplinlerde ele alınmasına rağmen en çok yönetim bilimleri, bilgi teknolojileri ve organizasyonel davranış alanlarında yoğunlaştığını göstermektedir. Bu bağlamda sonuçlar, dijital dönüşüm ve liderlik ilişkisi üzerine gelecekte yapılacak araştırmalar için kapsamlı bir literatür değerlendirmesi sunarak, alanda keşfedilmesi gereken yeni araştırma alanlarına işaret etmektedir.
Keywords: Dönüşüm; Dijital Dönüşüm; Liderlik; R; Bibliyometrik Analiz