ÇALIŞANLARIN İŞ GÜVENSİZLİĞİ NASIL AZALTILABİLİR? SORUMLU LİDERLİK VE PSİKOLOJİK GÜVENLİĞİN ROLÜ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Araştırma, sorumlu liderliğin etkisi altında çalışanların iş güvencesizliği üzerinde psikolojik güvenliğin aracılık rolünü belirlemeyi amaçlamaktadır. Veriler anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırma örneklemi farklı sektörlerde (eğitim, sağlık ve finans) çalışan 388 beyaz yakalı çalışandan oluşmaktadır. Araştırma hipotezlerini test etmek için aracılık analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, sorumlu liderlik çalışanların psikolojik güvenliğini artırıp iş güvencesizliğini azaltırken, psikolojik güvenlik iş güvencesizliğini azaltmaktadır. Ayrıca, psikolojik güvenliğin sorumlu liderliğin iş güvencesizliği üzerindeki etkisi altında aracılık rolü olduğu bulunmuştur. Ayrıca, örgütlerde sorumlu liderlik yaklaşımının çalışanların psikolojik güvenlik düzeyini artırdığı ve dolayısıyla iş güvencesizliğini azalttığı görülmektedir. Araştırma bulguları ve bunların çıkarımları, örgütlerde çalışanların sürekliliğini ve etkinliğini etkili bir şekilde sağlayan faktörleri göstermesi bakımından önemlidir.
Keywords: Sorumlu liderlik; Psikolojik güvenlik; İş güvencesizliği; Beyaz yakalılar.