SAĞLIK BÖLÜMLERİNDE MUHASEBE DERSİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MUHASEBEYE KARŞI TUTUMLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırmanın amacı, sağlık bölümlerinde eğitim gören, muhasebe dersi alan öğrencilerin muhasebeye karşı tutumlarının araştırılmasıdır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket seçilmiştir. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Akyazı Sağlık Kampüsünde muhasebe dersi almış ve almakta olan (Sağlık Yönetimi Lisans – 120 Kişi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği – 120 Kişi, Sağlık Turizmi İşletmeciliği – 120 Kişi) 360 öğrenci Ana kütlesi içerisinden örnekleme yolu ile aktif dersleri takip eden 183 öğrenciye ulaşılarak muhasebeye karşı tutumlarının tespit etmek amacıyla anket uygulanmıştır. Muhasebe derslerinin genellikle öğrencileriler tarafından zor olarak algılanması nedeni ile muhasebeye karşı tutumları olumsuz olarak gerçekleşmektedir. Ancak dersin iş hayatında önemi ve mutlaka eğitiminin alınmasının gerekli görülmesi muhasebe eğitimi açısından motive edici bir unsur olarak görülmektedir. Sağlık işletmelerinde önemli bir fonksiyonu olan muhasebenin, yeni normalde sürdürülebilirlik odak noktası ve stratejik olarak yeni bir bakış açısıyla hareket etmesi gerekmektedir. Sağlık bölümlerindeki öğrencilerin cinsiyetlerine göre muhasebe dersine karşı anlamlı farklıların olduğu, erkeklerin muhasebe dersine karşı tutumlarında daha olumlu-pozitif eylem gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir.
Keywords: Sağlık İşletmeleri; Muhasebe; Nicel Araştırma; Tutum.