İÇ DENETİMDE İSTATİSTİKSEL OKURYAZARLIK: BİLİŞSEL VE DUYUŞSAL BOYUTU (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Günümüz dijital çağında, artan veri hacmi ve doğru, veri odaklı karar alma gerekliliği ile birlikte, istatistiksel okuryazarlık iç denetim alanında temel bir yetkinlik haline gelmiştir. Literatürde istatistiksel okuryazarlık düzeyi iki boyutta incelenmektedir. Birinci boyut, bilgiyi anlama ve yorumlama gibi bilişsel faktörleri içerirken, ikinci boyut, konuya ilişkin duyguları içeren duyuşsal faktörlerle ilgilidir. Bu çalışma, kamu iç denetçilerinin istatistiksel okuryazarlık düzeylerini her iki boyutta da incelemeyi ve bilgi ile öz yeterlilik düzeylerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın amacına uygun ölçeklerle hazırlanmış çevrim içi anket veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışma, anketi geçerli olan 109 katılımcının sonuçlarına göre değerlendirilmiştir.Çalışmaya katılan iç denetçiler, kendilerini istatistiksel veri okuryazarlığı konusunda orta düzeyde öz yeterli olarak değerlendirmiştir. Eğitim düzeyi ve hizmet süresi gibi demografik farklılıkların bu sonuca etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. İç denetçilerin istatistiksel okuryazarlık bilgi düzeyleri değerlendirildiğinde, yorumlama ve eleştirel yorumlama becerilerinin güçlü olduğu görülmüştür. Sonuçlara göre, ankete katılan iç denetçilerin %61’i istatistiksel okuryazar olarak sınıflandırılmıştır. Bazı demografik farklılıkların bu sonuca etkisinin olduğu tespit edilmiştir.Kamu iç denetçileri, istatistiksel veri okuryazarlığı açısından başarılı olarak değerlendirilmekle birlikte, kendilerine bu konuda duydukları güven düzeyleri aynı seviyede değildir. Bilginin desteklenmesi ile bu konuda güvenin artırılması sağlanabilir. Bu sayede, istatistiksel veri okuryazarlığı iç denetimde daha aktif kullanılabilir.
Keywords: İstatistiksel okuryazarlık; bilişsel boyut; öz yeterlik; iç denetim