MARKA DEĞERİNİN FİNANSAL PERFORMANSA ETKİSİNİN TOPSİS YÖNTEMİ İLE BELİRLENMESİ: BIST PERAKENDE SEKTÖRÜNDE ANALİZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Marka değerleme kavramı her sektörde işletmeler açısından günbegün önem kazanan ve önem verilen bir kavram haline gelmiştir. İşletmelerin marka değerinin ölçülmesi yatırımcılar ve firma paydaşları için olumlu olarak yansımaktadır. Bu şekilde yapılan çalışmalar firmaların piyasadaki itibari değerini de artırmaktadır. Bu çalışmada,  marka değerini ölçmek amacıyla BIST 100 endeksinde kayıtlı ve Perakende Sektöründe faaliyet gösteren işletmeler incelenmiştir. Çalışma kapsamında BIST 100 de kayıtlı firmaların 2020-2023 yılları arasındaki Perakende Sektöründe işlem gören işletmelerin verileri alınmıştır. Bu kapsamda BIST 100'de kayıtlı 14 firma bulunmaktadır. Bu firmalardan 4 tanesi yıl eksikliği açısından kriterlere uymadığı için analizden çıkarılmıştır. Çalışmada Kullanılan veriler Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan elde edilen mali tablolardan yararlanılarak 14 finansal oran araştırmacılar tarafından hesaplanmıştır. Elde edilen oranlar TOPSIS çok kriterli karar verme yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre genel olarak en iyi performansı BIMAS göstermiş, en düşük performansı ise MIGRS firması göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre araştırmacılara, işletmelere ve yatırımcılara önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Marka Değeri; Finansal Performans; Finansal Oranlar; Perakende Sektörü; BIST 100