KİTLESEL FONLAMA PROJELERİNİN FONLAMA BAŞARISINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN ANALİTİK AĞ SÜRECİ İLE İNCELENMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Kitlesel fonlama, bir proje veya girişimin geleneksel araçlar yerine nispeten küçük katkılarla gruplar ve bireyler tarafından çevrimiçi yöntemler kullanılarak finanse edilmesidir. 2000’li yıllarda başlayan kitlesel fonlama uygulamaları gerek dünyada gerekse Türkiye’de yaygınlaşmaya devam etmektedir. Kavram bağlamında gerçekleştirilen bu çalışmanın amacı, kitlesel fonlama projelerinin fonlama sürecinde başarıya ulaşmasını etkileyen faktörlerin ne olduğunun ve bu faktörlerden hangisinin ne seviyede öncelikli olduğunun belirlenmesidir. Türkiye’de faaliyet gösteren kitlesel fonlama platformlarında yer alan projelerin incelendiği çalışmada, projelerin fonlama sürecinde başarıya ulaşmasında etkili olan faktörler Analitik Ağ Süreci yöntemiyle incelenmiştir. Bu kapsamda, fonlama başarısı için etkili olan faktörler pazar ve hedef kitle, ürün ve üretim, ekip, iş planı, finansal tablolar, görseller/videolar ve yönetim olmak üzere yedi başlık altında toplanmış, bu faktörlerden sırasıyla ""pazar ve hedef kitle,"" ""ürün ve üretim"" ile ""ekip"" en yüksek öncelikli; “yönetim”, “görseller/videolar” ve “finansal tablolar” ise en düşük öncelikli başarı faktörleri olarak tespit edilmiştir. Sonuçların, girişimcilere ve proje sahiplerine rehberlik sağlayarak kitlesel fonlama süreçlerinin daha etkin yönetilmesine katkı sunacağı düşünülmektedir.
Keywords: Analitik Ağ Süreci; Başarı Faktörleri; Finansman; Girişimcilik; Kitlesel Fonlama