TÜRKİYE’DE TEK PARTİ DÖNEMİNDE SEÇKİNCİ DÜŞÜNCE: KADRO DERGİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Kadro Dergisi, özgün ve önemli bir hareketin yayın organıdır. Kadro Dergisi, Türk devrimi için bir kuram üretmeye, Kemalizm’i bir ideoloji haline getirmeye ve yeni Türkiye’ye de kendine özgü bir kalkınma yolu önermeye çalışmıştır. Kadro Dergisi’nin, seçkinci bir anlayışa sahip olduğu da ileri sürülmüştür. Bu makale, Kadro Dergisi’ni konu edinmektedir ve Kadro Dergisi’ni, seçkinci düşünce ve klasik seçkin kuramları kapsamında çözümleyecektir. Makalede, Kadro Dergisi’nin açıkça seçkinci bir anlayışa sahip olduğunu ve Kadro Dergisi’nde klasik seçkin kuramlarının bir takım kavramlarının yansımalarının bulunduğunu ispatlamak amaçlanmıştır. Makalede ulaşılan sonuçlar şunlardır: Kadro Dergisi ve yazarları açıkça seçkinci bir yaklaşıma sahiptirler. Belli özelliklere sahip ve geniş kitlelerden ayrışan bir azınlığı ifade eden “Kadro” ismi bile, bu seçkinci yaklaşımı yansıtmaktadır. Ancak Kadro Dergisi yazarlarının seçkinci yaklaşımı; klasik seçkin kuramcılarının benimsediği, doğuştan gelen bir takım üstün özelliklere sahip seçkin azınlık anlayışına benzememektedir. Daha çok Marksist anlayışa sızan, belli bir ideal uğruna yüksek bilinç ve eğitimle donanmış devrimci bir azınlığın önderliğine vurgu yapan seçkinci yaklaşıma benzemektedir. Ayrıca klasik seçkin kuramcılarının ortaya attıkları siyasal formül ya da seçkinler dolaşımı gibi kavramların yansımalarını, Kadro Dergisi yazarlarının amaçları ve düşüncelerinde bulmak olasıdır. Nitel araştırma teknikleriyle verilerin toplandığı makalede, elde edilen bilgiler, dönemin çelişkileri de göz önünde bulundurularak yorumsamacı biçimde çözümlenmiştir.
Keywords: Kadro Dergisi; Seçkincilik; Seçkin Kuramları; Demokrasi Karşıtlığı; Sosyalizm Karşıtlığı