GÖÇMENLERE YÖNELİK BELEDİYELERİN SOSYAL İÇERME POLİTİKALARINDA YEMEK DİPLOMASİSİ:GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Yemek, beslenme ihtiyacı ve alışkanlığının ötesinde kolektif olarak topluluklar için birleştirici bir değer taşımaktadır. Bu doğrultuda yemek kültürünün göç ile ilişkisini vurgulayan çok sayıda çalışma, bir disiplin olarak gastronominin daha derinden incelenmesine olanak tanımaktadır. Bu çalışmada, yemek kültürü ve göç arasındaki ilişki, yerel yönetimlerin diplomatik ilişkileri kapsamında ele alınarak, yemek kültürünün göç olgusu üzerindeki etkileri farklı bir perspektiften değerlendirilmiştir. Böylece kentsel ölçekte göç, yemek ve diplomasi olguları birlikte ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, yerel yönetimlerin göç politikaları bağlamında yemek diplomasisi faaliyetlerinin etkisinin araştırılmasıdır. Çalışma, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin göç ve yemek diplomasisi faaliyetlerini kapsamaktadır. Çalışma, ikincil kaynaklar üzerinden doküman analizi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma bulguları kapsamında, yerel yönetimlerin gastronomi alanındaki diplomasi faaliyetlerinin kendi göç politikaları üzerindeki etkilerinin kentte yaşayan göçmenler için istihdam ve kültürel etkileşim üzerinde önemli sonuçlar ortaya koyduğu görülmüştür.
Keywords: Yemek Diplomasisi; Gastronomi; Göç; Yerel Yönetimler; Yerel Diplomasi.