LİSANS EĞİTİMİ ALAN TURİZM ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRENME STİLLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: TR82 BÖLGESİ ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Öğrenme stilleri, bireylerin bilgiyi nasıl algıladıklarını, işlediklerini ve hatırladıklarını belirleyen bireysel yaklaşımlardır. Kolb'un öğrenme stilleri modeli, dört ana öğrenme stilini tanımlar: Ayrıştıran (Diverger), Değiştiren (Converger), Özümseyen (Assimilator) ve Yerleştiren (Accommodator). Bu stiller, eğitim süreçlerinde öğrencilerin nasıl daha verimli öğrenebileceklerini anlamada kullanılır ve öğretim yöntemlerinin uyarlanmasında rehberlik eder. Öğrenme stilleri, öğretim stratejilerinin tasarlanmasında, bireysel öğrenme ihtiyaçlarının belirlenmesinde ve öğrencilerin performanslarının artırılmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca, öğrencilerin daha etkili öğrenmeleri için öğretmenlerin bu stilleri göz önünde bulundurarak çeşitli öğretim yöntemleri geliştirmeleri gerekir. Bu araştırma, Türkiye'nin TR 82 bölgesinde yer alan Çankırı, Kastamonu ve Sinop illerindeki üniversitelerin turizm lisans öğrencilerinin öğrenme stillerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Kolb'un öğrenme stilleri envanteri kullanılarak anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, toplamda 535 öğrenciyle toplanmış olup, öğrencilere ait demografik özellikler ve öğrenme stilleri analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, cinsiyet, lise türü ve sınıf düzeyine göre öğrenme stillerinde anlamlı bir farklılık bulunmazken, üniversite ve bölüm bazında anlamlı farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. Üniversiteler arasında yapılan analizler, öğrenme stillerinin okunan üniversiteye göre değişiklik gösterdiğini ortaya koymuş, bölümler arasında da benzer şekilde farklılıklar tespit edilmiştir. Bu bulgular, üniversite ve bölüm düzeyinde öğretim yöntemlerinin, öğrencilerin öğrenme stillerine göre çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Keywords: TR 82 bölgesi; Turizm eğitimi; Turizm Lisans Öğrencileri; Öğrenme Stilleri; Kolb Öğrenme Stilleri Envanteri