SAĞLIK TURİZMİNİN EKONOMİK ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: SEKTÖREL BİR ANALİZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
– Bu çalışma, gelişme ve büyüme eğiliminde olan bir sektör olan sağlık turizminin 2010q1-2023q4 döneminde Türkiye ekonomisine katkısını belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Sağlık Dönüşüm Programı'nda belirtildiği gibi sağlık turizminin teşvik edilmesinin Türkiye'de ekonomik büyümeyi nasıl artırabileceğini göstermeye çalışmaktadır.Metodoloji/Tasarım/Yaklaşım – Endüstriyel üretim endeksi, sağlık turizmi gelirleri ve reel efektif döviz kuru verilerinin analiz edildiği çalışmada, değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi “frekans alanı nedensellik yaklaşımı” çerçevesinde kısa, orta ve uzun vadede incelenmiştir.Bulgular – Ekonomik büyümeyi temsil eden endüstriyel üretim endeksinden sağlık turizmi gelirlerine her dönemde nedensellik bulunurken, sağlık turizmden ekonomik büyümeye nedensellik bulunamamıştır. Kısa ve orta vadede reel efektif döviz kurundan ekonomik büyümeye nedensellik bulunurken, ekonomik büyümeden reel efektif döviz kuruna nedensellik bulunamamıştır. Bulgular, kısa vadede sağlık turizmi gelirlerinden reel efektif döviz kuruna ve orta vadede reel efektif döviz kurundan sağlık turizmi gelirlerine doğru bir nedensellik olduğunu göstermektedir. Bu, döviz kurundaki artış nedeniyle Türkiye'de sağlık hizmetlerinin neden daha ucuz hale geldiğini açıklamaktadır.Araştırmanın özgünlüğü – Bu çalışmada kullanılan yöntem ve ele alınan dönem, literatürdeki mevcut boşluğu doldurma potansiyeline sahiptir.
Keywords: Sağlık Turizmi; Endüstriyel Üretim; Ekonomik Büyüme; Reel Efektif Döviz Kuru; Frekans Alanı Nedenselliği